Radio Nord-bloggen

Historeförfalskningen fortsätterReaktioner och reflektioner

Posted by Jan Kotschack Sun, April 11, 2010 14:12:37

Lördagen den 10 april 2010 höll jag ett föredrag om Radio Nord för en radioklubb i Morokulien, alldeles på den svensk-norska gränsen. Jag talade förstås om dåtidens socialdemokratiska politiker, men ansträngde mig som alltid att inte vara alltför raljant och kritiserande. Jag säger ofta att man måste sätta in saker och ting i sitt sammanhang och inte vara alltför dömande; det är ju trots allt nästan 50 år sedan Radio Nord väckte sådan upprördhet i etablissemanget.

Eftersom jag satt på tåget till Arvika missade jag sändningen av programmet Medierna i P1, ett program som jag nu hört i efterhand. Jag kan då bara konstatera att jag ofta är alltför snäll mot socialdemokratin – historieförfalskningen fortsätter nämligen in i vår tid. I programmet – som är den i särklass bästa genomgången av radiopolitiken från 1925 och fram till våra dagar som jag hört – säger nämligen den socialdemokratiske f d kultur- och utbildningsministern Bengt Göransson att han fullkomligt älskar reklam, det var alltså inte för reklamens skull som han och hans partibröder var emot Radio Nord.

”Men jag har varit oerhört mån om att vara motståndare till Radio Nords sätt att försöka tränga igenom ett reklamförbud i public service. Jag tror nämligen att när Radio Nord kom så var det inte därför att man ville få möjlighet att skicka reklamradio ut i etern, utan det startades, tror jag, mycket medvetet för att man skulle tvinga Sveriges Radio att öppna för reklambudskap. Och det var där motståndet fanns.”

Detta är en total historieförfalskning, med två dolda undermeningar. Det första är att Radio Nord hade en politisk agenda, nämligen att på något konstigt sätt kuppa in reklam i Sveriges Radio (man kan fråga sig hur). Det andra är förstås att Radio Nord hade starka supportrar i näringslivet som stödde stationen för att på sikt få in reklam även i Sveriges Radio.

Bägge påståendena är lika falska.

Radio Nord var politiskt obundna. Ja, man kan till och med säga att min pappa Jack var en politisk idiot som inte hade en aning om turerna i riksdag och kanslihus. Inte heller hade Radio Nord stöd av de stora elefanterna inom svenskt näringsliv, som tvärtom var noga med att distansera sig ifrån det som kallades ”piratradio” på Östersjön. De företag som nådde framgångar med Radio Nord var istället undantagslöst mindre aktörer som radio- och TV-handlaren Broddman, importörerna av det franska ”okrossbara” glaset Duralex och den amerikanska bilvaxet Turtle Wax.

Min pappa Jack och hans finansiärer ville bjuda på god underhållning och tjäna pengar. De gjorde dessutom inte något olagligt, utan utnyttjade bara en möjligheten att sända radio från internationellt vatten.

De hade inga politiska, eller kanske ska jag säga mediepolitska, motiv. Inte heller några hemliga uppbackare med dolda avsikter.

Men Bengt Göransson fortsätter historieförfalskningen in i vår tid.

Jag är nu ännu gladare att jag skrivit boken om detta äventyr, för att åtminstone ge en så korrekt bild som jag bara kan.

Och jag kommer inte att vara riktigt lika fördragsam mot socialdemokratin i kommande föredrag.

Lyssna på Medierna i P1 här: sverigesradio.se/webbradio/?type=broadcast&id=2304061

Recensioner och kommentarerReaktioner och reflektioner

Posted by Jan Kotschack Tue, December 08, 2009 10:02:56

Jag skrev en bok om en gammal radiostation, och om min pappa. Inte för att jag var tvungen, och definitivt inte för att jag ville tjäna pengar. Men jag måste säga att mottagandet har varit över all förväntan under de cirka två månader som boken funnits ute.

Jag hade ju kunnat skriva en helt annan bok: en ren nostalgikick med några röster om hur det var förr, lite favoritlåtar och några coola bilder. Jag är säker på att det också hade fungerat. Men jag tyckte att om jag nu tog mig tiden att sätta mig ner med denna historia så ville jag göra det ordentligt. Därför är det rejäla doser juridik, mediadiskussioner, kultursyn i bred bemärkelse, ideologi och politik i boken.

I min enfald tänkte jag att detta nog skulle skrämma eller hindra många läsare.

Jag hade helt fel.

Läsarna har nästan undantagslöst tagit till dig även de diskussionerna med öppet sinne, och jag har på olika håll fått beröm för att jag skildrat en annorlunda Sverige.

Men eftersom jag nu varit så seriös så smärtar det mig lite att inga av de stora rikstäckande tidningarna har ägnat boken en rad; jag tycker ärligt talat att den hade varit värd en recension eller kommentar också i dessa blad.

Hittills har jag fått glädje mig åt ett antal recensioner bland tidningar ute i landet, och ett välgjort inslag i P1:s program ”Publicerat”.

Och så har jag fått ett antal fina mail från s k vanliga läsare

Två omtumlande veckorReaktioner och reflektioner

Posted by Jan Kotschack Fri, October 23, 2009 13:04:43

Två omtumlande veckor i samband med lanseringen av boken ”Stick iväg, Jack!”. Det fantastiska har varit det goda mottagandet och mötet med flera gamla Radio Nord-lyssnare. Den enda tråkiga var att jag tappade rösten på kuppen…

Det roliga började med besök i TV4:s Nyhetsmorgon tisdagen den 13 oktober. De hade puffat hårt för både boken och skivan med musiken från piratradiostationerna under hela morgonen, och jag gick på cirka 9.15. En liten vink från historien var kanske att det var Lill-Babs dotter Kristin Kaspersen som var en av intervjuarna. Det var trevligt och jag fick cirka en kvart i rampljuset för att berätta historien om min pappa och Radio Nord. Se klippet här: http://tv4play.se/aktualitet/nyhetsmorgon?videoId=1.1267867

Utanför TV4-huset väntade en sändarbil från Radio Stockholm, med intervjuaren Anders Ohlsson. Vi hade egentligen tänkt att sitta någonstans vid havet för att få lite sjökänsla i inslaget om piratradiostationen, men eftersom det låg snö i luften och blåste något förfärligt åkte vi istället till ett taxifik i Frihamnen. Det var det närmaste havet vi kom. Innan vi gick in i sändningen hade vi ett trevligt snack om radio i allmänhet, och att Radio Nord kanske kunde kallas en föregångare till en modern lokalradiostation. Anders beklagade att han inte hunnit läsa boken, men hade i varje fall tagit ut lite grundfakta från Wikipedia… Som alla andra som bläddrat i den tyckte han att boken var snygg och intressant med många fina bilder. Även radiosnacket gick bra – även om vi blev avbrutna av en trafikrapport. But that’s radio, folks! Lyssna här: http://www.sr.se/webbradio/?type=broadcast&Id=1997541&BroadcastDate=&IsBlock=1

Torsdagen den 15 oktober var det så releasefest på båten M/S Rygerfjord vid Söder Mälarstrand i Stockholm. Alla på förlaget Premium Publishing hade gjort ett strålande jobb och båten var fylld med bilder på min pappa Jack, Miss Radio Nord osv. Inbjudna var press, branschfolk (mest från musikindustrin) och ett gäng Radio Nord-veteraner. Vi höll på i ett par timmar och jag berättade en del om arbetet med boken genom åren. Största applåderna – och flesta fotoblixtarna – kom dock när jag bad Radio Nord-pionjärerna komma fram till scenen. Det var mycket uppskattat! Om man skaffar sig ett medlemskap i Klubb Resumé (=användarnamn plus lösenord) kan man se vimmelbilder från M/S Rygerfjord här: http://www.resume.se/klubb/vimmel/2009/10/radio-nord/index.xml

Morgonen efter satt jag ensam i studio 45 i Radiohuset på Gärdet i Stockholm för att spela in ett samtal med Åke Pettersson för programmet Publicerat i P1. Det kändes helt klart lite speciellt att sitta i den stora studion, där en glasmonter hade bilder på Sven Jerring och annan radiomemorabilia. Det blev en väldigt bra intervju, som fokuserade på alla nya dokument jag grävt fram om händelserna bakom kulisserna när den dåvarande regeringen gjorde allt för att stoppa Radio Nord. Det kändes bra att få det erkännandet, inte minst i P1 som jag uppskattar mycket. Det går bra att lyssna här: http://www.sr.se/webbradio/?type=broadcast&Id=2006118&BroadcastDate=&IsBlock=1

Under de här dagarna började det också dyka upp bevis på att många tycker om boken. Jag har en emailadress (stickivagjack@comhem.se) för att läsarna ska kunna komma med synpunkter. Och det har flera gjort, väldigt snabbt. En del av dessa finns på min Radio Nord-sida (www.radionord-story.com), i avdelningen Kommentarer.

Redan tisdagen därpå var jag tillbaka i Radiohuset. Nu för besök hos Lotta Bromé i programmet P4 Extra. Vi hade ett trevligt snack, och hon berättade för lyssnarna att visserligen var hon inte född när Radio Nord sände – men hon hade en favoritmelodi från tiden. En melodi som också finns med på dubbeln-CD:n. Vilken? Ja, det går att lyssna här: http://www.sr.se/webbradio/?type=db&Id=2010643&BroadcastDate=&IsBlock=0

Som sig bör slutade dessa häftiga veckor till havs, på Silja Lines fina färja Galaxy och den speciella Radio Nord-kryssning som lockat cirka 400 deltagare. De stora publikdragarna var förstås artisterna Lill-Babs, Siw Malmkvist, Ann-Louise Hanson och Little Gerhard. Dessa superveteraner uppträdde första kvällen, på onsdagen. Före showen såldes böcker och skivor på en plats inte långt från scenen. Jag signerade och talade med en massa trevliga människor. Det skulle jag kanske inte gjort, eftersom jag hade en kraftig förkylning. Redan framåt natten märkte jag att rösten var på väg att försvinna, och nästa morgon var det inte mycket kvar! Men – the show must go on, som vi säger, och på torsdagen var det mer signering och också öppet forum med Radio Nord-veteranerna Kjell Bergström, Lars Nestius, Lars Branje, Kenneth Agehed och Seve Ungermark. Från scen berättade de alla mycket underhållande och proffsigt minnesbilder från sin tid på Radio Nord. Jag försökte några gånger kraxa fram några frågor. Efter Radio Nord-veteranerna hade jag ett kortare snack med journalisten Fredric Karén, som 1999 kom med boken Piratdrottningen, om sin mormor Britt Wadner och Radio Syd. Fredric hade också en restupplaga böcker med sig som han enligt uppgift sålde alla av.

Radio Nord-veteranerna intervjuades senare av Sabinje von Gaffke och producenten Leif Hüttner som förbereder ett TV-inslag om Radio Nord. Egentligen skulle ju också jag ha satt mig ner för en intervju, men sedan de hört att min röst nu nästan var totalt borta så sköt de upp intervjun till ett senare tillfälle. När vi gick iland i Värtahamnen vid sextiden på kvällen den 22 oktober så kände jag mig utpumpad men glad. Tacksam för att boken fått ett så fint mottagande, och rörd över att än en gång ha fått klart för mig hur mycket Radio Nords korta tid i etern betydde för så många människor. En person började till och med gråta av rörelse när jag skulle signera hans bok. Han tyckte att det var ett så stort ögonblick att få sitta mittemot Jack Kotschacks son…

Bok, skiva - och kryssning!Reaktioner och reflektioner

Posted by Jan Kotschack Thu, August 27, 2009 16:05:38

De senaste två åren har jag befunnit mig i en värld befolkad av discjockeys från förr, gamla låtar, konstiga politiker – och så förstås min pappa Jack. Det mesta har alltså handlat om piratradiostationen Radio Nord, som under 16 månader 1961-62 väckte sådan uppståndelse i ett Sverige som var mycket annorlunda mot idag.

Nu är jag äntligen klar med boken Stick iväg, Jack! som kommer ut på Premium Publishing i månadsskiftet september-oktober. Det är en tjock och maffig bok på 424 sidor med många berättelser om hur det gick till bakom kulisserna, både på radiostationen och bland politikerna. Jag hoppas att inte minst det senare ska väcka en viss uppståndelse. Boken är, som det brukar heta, rikligt illustrerad med massor av bilder som nästan ingen tidigare har sett. Boken innehåller dessutom alla Radio Nords topplistor med alla låtar och artister från förr. I den allra första upplagan av boken finns dessutom en unik DVD-skiva med kortfilmen Låten från båten som gick som förfilm på ett antal landsortsbiografer under senhösten 1961.

Boken går att beställa på http://www.premiumpublishing.com/se/art/stick-ivag-jack-radio-nord.php

Som en liten extra bonus, eller tillägg till boken, ger dessutom Riverside Records ut en dubbel-CD med de populäraste låtarna från piratradiostationerna Radio Nord och Radio Syd. Den är just nu under produktion och finns därför ännu inte till försäljning. Men håll utkik på http://www.riverside-records.se/

Till slut: Den 21-22 oktober anordnar TallinkSilja en speciell Radio Nord-kryssning med båten Silja Galaxy! Jag kommer så klart att vara där, med en bunt böcker. Men de stora dragplåstren är schlagerdrottningarna Lill-Babs, Ann-Louise Hanson och Siw Malmkvist. Samt Little Gerhard (tvåa efter Elvis vad gäller antal låtar på Radio Nords Topp 20…). Dessutom kommer några av veteranerna från Radio Nord att vara med ombord på Galaxy för att berätta sina minnen.
Första kvällen går åt till underhållning och middag (efter eget tycke och smak). Andra dagen blir det tillfälle både att köpa min bok och andra Radio Nord-relaterade saker. Dessutom blir det seminarium om stationen och förmodligen också filmvisning. Den som vill kan prata Radio Nord (eller annat) med både artisterna och veteranerna från förr. Eller med mig.

Båten avgår klockan 19.30 onsdagen den 21 oktober från Värthamnen i Stockholm och är åter klockan 18.15 nästa dag. För den intresserade finns följande direktlänk på internet http://www.tallinksilja.com/sv/cruises/special/galaxy/radioNord.htm
Om man inte är uppkopplad går det bra att ringa TallinkSiljas bokning på 08-666 33 33. Uppge bokningskoden ”Radio Nord”.

Kanske ses vi där!

Nu byter jag språkReaktioner och reflektioner

Posted by Jan Kotschack Sun, June 14, 2009 08:08:30

Since the international interest for this blog has been minimal (as has the Swedish), I now think it's only reasonable to switch to my mother tongue. Från och med nu skriver jag alltså på svenska, för dem som är intresserade.

De senaste månaderna har varit roliga och spännande. Det praktiska arbetet med boken går nu in på sin slutspurt, och inte mycket är kvar. Det kanske mest intressanta är att jag vid ett par tillfällen har träffat gamla Radio Nord-medarbetare som jag inte mött förut.

I april höll jag ett föredrag om min pappa Jack på Judiska museet i Stockholm, och hade då turen att möta både före detta nyhetsmannen Kjell Bergström och den före detta teknikerpraktikanten Peter Kropenin (Krupenin under Radio Nord-tiden). Jag har senare ätit lunch med bägge, och haft intressanta diskussioner. Från Peter Kropenin har jag också fått låna tidigare okända färgbilder, varav flera stycken kommer att ingå i boken. Det rör sig om vardagslivet ombord på Bon Jour. Även Kjell Bergström sitter på tidigare okänt material.

Den stora höjdaren under våren var annars Radio Nord-kvällen i Louis de Geer-hallen i Norrköpings konserthus, anordnad av Håkan Thornell. Jag måste erkänna att jag var tveksam till hela projektet från början - och tänkte att det nog aldrig skulle gå att få folk till en kväll med några Radio Nord-veteraner och en massa artister från förr. Jag hade superfel. Norrköpings konserthus var packat till sista plats av folk som ville lyssna till artister som Rock-Ragge, Little Gerhard, Rock-Olga, "Rockande Samen" Sven-Gösta Jonsson, Göingeflickorna, Lill-Babs och Ann-Louise Hanson. Nostalgifaktorn nådde himmelska höjder när alla dessa legendarer uppträdde. Många ville också berätta minnen av Radio Nord på scenen.

På plats fanns också f d anställda på stationen. Teknikerna Ove Sjöström och Kenneth Agehed, nyhetsmännen Seve Ungermark, Lars Branje och Lars Nestius, samt discjockeyn Lennart Atterling. Och så förstås skönhetsdrottningen Miss Radio Nord, Christina von Schrenk. Alla berättade de roligt och engagerande om hur de upplevde sin Radio Nord-tid.

Det var en upplevelse att ha fått vara med om kvällen i Norrköping. Och jag är säkert på att konceptet skulle fungera även i andra mellansvenska städer där många idag lite äldre människor kommer ihåg Radio Nord och sin ungdoms artister.

Eftersom jag nu börjar komma in på upploppet med min bok (och förhoppningsvis också med filmen) så har jag funderat på var jag ska göra av mitt Radio Nord-material när boken är klar. Det rör sig om många flyttlådor med klippböcker, korrespondens, budgetar och mycket annat som har med stationen att göra. Tidigare denna vecka fick jag det glädjande beskedet att Pressarkivet (en del av Riksarkivet) mycket gärna tar emot min samling. Det känns som både en glädje och lättnad. Nu vet jag att framtidens intresserade kommer att ha möjlighet att ta del av detta material. Samtidigt känns det som om all möda med att hålla reda på detta material i mer än 45 år nu får sin belöning.

New picturesReaktioner och reflektioner

Posted by Jan Kotschack Fri, April 03, 2009 08:02:22

I am of course certain that the book will uncover many previously unknown facts about the Radio Nord story, mainly what went on behind the scenes among the politicians and bureaucrats. Along that line I will also present many facsimiles of documents which will amaze those interested in what went on in the corridors of power. Almost anything were regarded as fair play when it came to stopping the pirate radio ship. That's one part of the story.

Another one altogether is the behind the scenes narrative of what went on at the radio station itself. I think I have that pretty well figured out, although former employees that I have talked with sometimes give different accounts of what really happened on a specific occasion. I have tried to figure out the most probable version, often backed up with written sources as newspaper clippings, memos, letters and so on.

I have also unearthed some never before published photos saved by the people interviewed. What has made me very happy is pictures on board the boat Bon Jour, taken by radio technicians and crew members. In the last few weeks publisher Wilhelm Wendt and Roger Holegård, head of the image archive, at Premium Publishing have also found great pictures of a marathon dance gala arranged by Radio Nord and the concert at Kungliga Tennishallen in Stockholm where Radio Nord special favorite Jay Epae performed.

The book will also feature a special Top 20-supplement with 254 all the entries on Radio Nord's weekly hit list. To illustrate the lists Roger has searched his archive of record covers (singles and EP's) and artist photos. I am sure this part of the book will be a great success among record collectors and aficionados of the music of the time.

So farReaktioner och reflektioner

Posted by Jan Kotschack Fri, March 20, 2009 09:59:18

I am now busily preparing the lay-outs for the book, along with art director Jonas Larsson. The book will have lots of previously unpublished photos and documents. I have uncovered several new facts about what went on behind the scenes among politicians and civil servants during the early sixties when Radio Nord was a hotly contested "pirate" radio station.
I do hope that these new facts will cause a bit of a stir, and preferably some debate, about the strong-arm tactics that were used to stop Radio Nord.
But we wont know about that until September, do we?
I will also be travelling to the Swedish town of Norrköping on May 8th, 2009 to join a panel of former Radio Nord employees and artists of the time for a nostalgic remembrance of the station.
I am also - still! - working alongside Johan Sköld on a film documentary about Radio Nord. That project has been going on and off for several years, but only yesterday when we looked it through we were very quite happy. So it might be finished in the not too distant future. Of course, then there remains the vital question on where and when it will be distributed. We are certainly not sure whether any TV networks in Sweden or abroad will be interested, or if we can sell it as a DVD to the select few who might be.
More to come on this subject.